top of page

Intentionelt design

Når man arbejder med design af de steder, vi arbejder, lærer og er sammen i det offentlige rum, står og falder oplevelsen af rummene med om, der er anvendt en intentionel tilgang til at designe miljøet. Herunder gives en kort introduktion til den intentionelle tilgang, som Arkitekt Jeff Sharpe taler om i sin TED talk: Shaping Behavior Through Intentional Design

F.eks. kan en intentionel tilgang anvendes, når man designer nye læringsmiljøer til folkeskolen. Undersøgelser har vist, at det kun er 20% af eleverne i en folkeskoleklasse, der får det optimale ud af undervisningen, i et klassisk skolemiljø. De steder man har forsøgt redesigne ud fra et intentionelt design paradigme er indlæringen og engagementet steget med 25%.

Grunden til at den intentionelle tilgang er nødvendig er, at disse rummelige miljøer, får os til at ”connecte” med vores selv eller kerne som individer, organisationer og samfund. Dette sker ved at arbejde med rummets design ud fra at forstå rummets formål og igennem sanseoplevelse og storytelling forløse dette.

At arbejde ud fra et formål og oplevelsesperspektiv medfører en dyb menneskelig forbindelse og interaktion. Hvilket er fundamentet for nysgerrighed, opfindelse, leg, undersøgelse. Vi bliver endda forbundet til vores iboende kreativitet.

Dog handler det ikke kun op at opgraderer en foyer på den kommunale skole med et spændende siddemøbel. For at få den fulde effekt skal det intentionelle designes rummene som en del af et større system eller et fysisk og socialt miljø.

Samtidig handler det ikke om de fysiske rum i første omgang, men om interaktion og adfærd. Hvilken adfærd ønsker man at skabe, understøtte eller provokere?

Man kigger ikke kun på, hvordan skal rummet se ud og hvordan føles det – men også på den opførelse rummet har. Forbinder det os med hinanden, trøster det os, lærer det fra, helbreder det, er det kærligt eller legende? Og får denne opførsel miljøet til at interagere med os og får os til at føle på en bestemt måde, have en bestemt adfærd eller blive motiveret til noget bestemt i rummet? Jeg glæder mig meget til at arbejde med intentionelt rumdesign med en gruppe af studerende fra HUMTEK, når jeg fra starten af marts afholder workshoppen Extreme Makeover: LINK

Featured Posts
Seneste opslag
Follow Us
Search By Tags
Archive
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page